Tuesday, October 03, 2006

1 MART TEZKERESI, RALPH PETERS' IN HARITASI VE KARADENIZ' IN ABD ICIN ONEMI

1 Mart 2003 tarihinde meclis tarafindan reddedilen tezkerenin beraberinde bu kadar sorun getirecegini cok az kisi tahmin edebilmisti. Araba devrildikten sonra yol gosteren cok olur ya, araba devrildi, yol gosteren cok ama gosterilen yollarin neredeyse tamami yanlis.

Yazimin baslangicinda kesinlikle belirtmeliyim, 60.000 askerin Turkiye Cumhuriyeti topraklarindan nakline kesinlikle bugun oldugu gibi o gun de karsiydim. Ancak daha da onemlisi, Trabzon Limani' nin ABD' nin kullanimina acilmasi Turkiye icin derin stratejik sorunlar yaratabilecek isteklerdi. Bu tezkerenin reddedilmesinden cok reddedilis yontemi tartisma konusu olmalidir. Ben bu konuyu baska bir yazimda isleyecegim. Simdi bu tezkere gorusmelerinde, ABD tarafinin bizden istedigi Trabzon limani konusuna deginmek istiyorum.



Biliyorsunuz yakin zamanda, ABD ordusundan Emekli Albay Ralph Peters tarafindan bir harita ortaya atildi. Ben, iste ABD' nin gizli ajandasi diyerek konuya sovenistce bir giris yapmak istemiyorum. Tam tersine, son derece akillica hazirlanmis bir hipotez oldugunu iddia edebiliriz. Hepimiz hatirlariz, bugune kadar cok Kurdistan haritasi cizildi, ama Emekli Albay Ralph Peters' in cizdigi harita gibi hicbir harita Kurdistan' i Karadeniz' de bir kiyi sahibi yapmiyordu. Pekiyi neydi Kurt nufusun yogun olarak yasadigi dogu Akdeniz kiyilarimiz yerine Kurdistan' i Karadeniz' e ilerleten sebepler?

Montro Antlasmasi' nin 18. maddesinde, Karadeniz' e kiyisi olmayan ulkelerin, Karadeniz' de bulundurabilecekleri savas gemisi filo tonajlari 30000 ila 45000 ton arasinda sinirlandirilmistir. bu ABD' nin etkin bir gorev kuvvetinin Karadeniz' de bulunmasini engeller. Karadeniz' de etkin bir gorev kuvveti, ABD' nin Hazar havzasi enerji kaynaklarini iyice kontrol altina almasi ve daha da onemlisi, Rus donanmasinin guney kanadinin girtlagina hancerini dayamasi demektir. Zaten bugune kadar Ege Denizi' nde kopan firtinanin da temelde sadece Turkiye' nin acik deniz yollarini degil, Karadeniz' e kiyisi olan butun ulkelerin acik deniz yollarini bilfill ilgilendirdigini bilmeliyiz. Iste, kayitsiz sartsiz bir ABD muttefiki olacak Kurdistan' in, Karadeniz' e ulastirilmasi planlarinin altinda, ABD' nin Karadeniz' e hakim olma dusleri yatar.

Sonuc olarak, Karadeniz ve bogazlarin onemini iyi anlamali, bolgedeki guclerin stratejik hedeflerini sovenizmden uzak bir sekilde rasyonel olarak analiz etmeli, stratejimizi belirlemeliyiz. Ege, bogazlar ve Karadeniz zinciri, sadece Turkiye' yi ilgilendirmez, fakat son haritada da goruldugu uzere, mevcut durum Turkiye' siz degismez. Bu sebeple, statukoda lider ulkesi oldugumuzu iddia edebilecegimiz Karadeniz' e dikkat etmeliyiz. Ilerleyen yillarda Karadeniz' deki hakimiyetimiz, Rusya' nin guneybati kanadi ile beraber, Hazar havzasina kadar ulkemize stratejik ustunluk saglayacaktir.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home