Tuesday, October 03, 2006

1 MART TEZKERESI, ABD' NIN KURT KARTI VE ISRAIL' IN LUBNAN HAREKATI

1 Mart tezkeresinde yapilmis olan yanlislar ve bu yanlislar icin odenen bedellere deginecegimi, bir onceki yazimda belirtmistim. Ne yazik ki hukumetin yetersiz diplomasi kadrosu, kendilerinden beklenenden de kotu bir performans sergileyerek, tezkere gorusmelerini, ABD baskani George W. Bush' un deyimi ile at pazarligina kadar goturmustu. Ben tezkerenin reddi veya kabulu icin kesin bir tavir koymak istemiyorum. Hatta Irak ile ilgili olan maddeler disinda, ozellikle Trabzon Limani' ndan ABD' nin yararlanma istegine suphe ile yaklasiyorum. Ancak, bu tezkerenin reddinin de, tutulamayacak sozler verilmeden, at pazarligi yapilmadan, konunun ekonomik boyutlarindan ziyade stratejik boyutlarinin tartisilarak, anlasilmadigi takdirde hava sahasi kullanimi gibi lojistik destek sarti ile yapilmasi gerektigini belirtiyorum. Dansoz kiligina girerek ulkenin onurunu hice sayarak sozler verip, ABD guclerini Mersin Limani' na kadar getirip, sonra kusura bakmayin meclis oylamasina takildik dedikten sonra yuzlerine kapi carparsaniz, bu oncelikle Turkiye' nin tum dunyada sayginligina ve guvenilirligine leke surecektir.

Hukumet, herkese mavi boncuk dagitma stratejisi ile bir hata yapti, tezkere reddedildi. Basbakanin, Turkluk kavramini ustun tarih ve sosyolojik birikimlerinin(!) yardimiyla yeniden tanimlamaya calismasi ile Guneydogu Bolgesi' nde hali hazirda varolan hareketlilik iyice artti. Bu olaylari takiben, bu ulkenin insani ile alay ediyormus gibi, ikinci bir tezkere gundeme geldi. Bir onceki tezkereden cok daha az ekonomik ve stratejik getirileri olacak bu tezkereyi, ulkemizle alay edermis gibi gecirdik. Ustelik askerimiz cok daha riskli olan Sunni bolgelerinde gorev yapacakti. Tabii ki ben de dahil herkes kendisine sordu: "Madem bu tezkereyi kabul edecektik, neden ilkini kabul etmedik?"

Iki dis politika skandaliyla kurtulduk sanmistik, yanilmisiz. Bir sabah kalktigimda, 1 Nisan sakasi yapiliyor zannettim, internet haberlerinde surgundeki HAMAS lideri Halid Mesal' in Ankara' ya 16 Subat 2006' da yaptigi gizli ziyaret mansetteydi. Daha da onemlisi yangindan mal kacirircasina bir davetti bu, ziyaretin halkimizdan gizlice yapilmasi buyuk saygisizlikti. Iki yuzlulugumuz her zaman bakidir. Ulkemizin guvenligi icin Ermenilerin surgunune soykirim denmesine kizarken, Israil' in varligini korumak icin vermis oldugu mucadeleye soykirim demistik. Bize gore, bize saldiran PKK teroristti, ama HAMAS ve FKO ozgurluk savascilariydi. Tabii ki bu dunyada yalniz degildik, demec seviyesinde filistinli teror orgutlerine AB ulkeleri dahil, dunyada bircok devlet destekte bulunuyor. Ancak, bu orgutlerin ulkelere davet edilmesi, maksadini asan bir girisimdir. Tamam, maksadini asan bir girisimde bulundu ulu sadrazam RTE, pekiyi neden kararinin arkasinda durmadi ve Mesal ile gorusmedi? Basbakanimizin cesareti sehit analarina, ciftcimize mi posta koymaya yetiyor? Nitekim, Israil basbakanlik sozcusu Raanan Gissin, "Biz Abdullah Ocalan' i kabul etsek, siz neler hissederdiniz?" diyerek Israil' in sitemlerini belirtmistir. Tabii bu konuda ABD ve Israil' in cevabi gecikmedi, Mart 2006' da Diyarbakir karisti...

Terore karsi mucadele global cercevede yapilirsa, basarili olur. Herkes kendisine saldirani terorist, diger ulkelere saldiranlari ozgurluk savascisi olarak kabul eder ve desteklerse, terorun onune gecemeyiz. ABD' den gelen ateskes emri ile de goruldugu uzere PKK ABD' nin kontrolu altindadir. Daha oncelikli sorunlarimiza egilebilmek icin de, isbirliginden cekinmemeli ve duygusalligi birakip, terorle global anlamda mucadele etmeliyiz.

Seyh Yasin olduruldugunde, Israil cocuklari helikopterlerle olduruyorlar dersiniz haklisiniz, pekiyi cocuklarin arkasina saklanan Seyh Yasin' de hic suc bulmaz misiniz? Yakin zamanda, Israil' in Lubnan' a duzenledigi harekati yerden yere vuruyorduk. Siviller katlediliyor, Israil insanlik sucu isliyor diyorduk. Ancak hic kendimize sormadik, diyelim ki Hayfa' daki Israil fuze bataryalarinda gorevli bir subaysiniz. Uzerinize Hizbullah kontrolu altindaki bolgedeki bir apartmanin catisindan fuze yagdiriliyor. Siz ne yapardiniz? Aman siviller olmesin ben oleyim mi derdiniz? Yoksa atesle karsilik mi verirdiniz ve kendi hayatinizi kurtarirdiniz? Butun bunlari bir yana birakiyorum, Kuzey Irak' a girmeliyiz derken, Israil' in Lubnan' a mudahalesine karsi cikmak nasil bir zihniyettir, bana aciklayabilir misiniz? Butun bunlar bir yana, Israil' in Lubnan' a saldirisi, Iran' in onderligini yaptigi Iran-Sii Irak-Suriye-Sii Lubnan zincirinin Akdeniz' e uzanmasini engelleyen bir operasyondur ve her acidan Turkiye' nin cikarinadir, bu konuya da bir baska yazimda deginecegim. Ancak, herseyden once, ABD, Turkiye ve Israil terore karsi elele vererek birbirlerine zarar vermeyi birakmali ve ortak cikarlarini tehdit eden daha onemli sorunlara vakit ayirmalidir, Iran.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home