Sunday, October 30, 2011

21 Haziran 2011

Investiture Krizi: yani Salian hanedan döneminde (1024-1125) başlayan Papalık makamı üzerindeki Alman İmparatorları hegemonyasına karşı otonom Papa yandaşlarının isyanı.

Bugün devletimizde vukuu bulan devletin dine tahakkümü ve dinin devlete tahakkümü gayretlerinin çatışmasını Avrupalılar bundan 1000 yıl önce yaşadılar.

Bu krizin taraflarını anlatmak gerekirse, taraflardan seküler yani laik olan kesim dini yetkisi olmayanlar ve ecclesiast kesim yani dini yetkisi olan ruhban sınıfıdır. Asıl terminolojiye bakarsak dini yetkisi olmayan her insan sekülerdir yani laiktir.

1125 Worms Konkordatı ile biten bu krizin sonucunda, Almanya/Mukaddes Roma İmparatorları ile Papalık bir uzlaşmaya vardı. Her iki kesim de birbirine tahakküm kuramadı. Mücadelenin ana sebebi olan Psikopos/Başpsikopos atamalarında Mukaddes Roma/Alman İmparatorları' nın da sözü geçti.

Salian hanedandan sonra Alman Roma İmparatorluğu' nda Kürfurst(seçmen prens) makamı kuruldu ve imparator 7 Kürfurst tarafından seçilmeye başlandı. Bu Kürfurstlardan 3' ü dini vatandaşlardı: Mainz, Köln ve Trier Başpsikoposları. Kürfurstlar' ın 4'ü ise seküler yani dini yetkileri olmayan Bohemya Kralları, Ren Palatine Kontları, Saksonya Markgrafları ve Brandenburg Markgrafları idi.

Kısaca Müslüman dünyada yaşayan herkes sekülerdir. Dini kullanarak devlet kontrolünü ele geçirmeye çalışan kesim ile Katolik Avrupa' nın ecclesiastic kurumları asla bağdaştırılamazlar.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home