Sunday, October 30, 2011

6 Eylül 2011

Akitanyalı Eleanor (1122-1204), devrinin en zengin, en önemli kadınır ama ihtirası ile el attığı herşeyi batırdı.

Anjevin kocası Henry'den olan iki oğlu Richard I (Aslan Yürekli) ve Jean, Anjevinler'in Fransız mülkleri Büyük Anjou ve Normandiya' yı Fransa kralı Capetli Philip II(Augustus)' a kaptırdı. Fransa ilk defa Monarşinin, Gaskonya hariç tamamında hüküm sağladığı bir ulus devlet olma yoluna girmişti. Almanya'da imparatorlar, dükalıkları Capetli Philip II'nin Fransız dükalıklarını hakimiyet altına aldığı gibi asla hakimiyet altına alamadı ve aynı ulus devlet olma sürecine giremedi.

Kızı Matilda, İmparatorluk stem derebeylerinden olan Saksonya ve Bavyera Dükü Welf Heinrich (Aslan) ile evlendi. Aslan Heinrich, İmparator Hohenstaufenli Friedrich I (Barbarossa)' nın 1174 Lombardiya sefereni desteklemedi ve çöküşünü hazırladı.

Ana amaçlarından birisinin Türkler'e yani kaptırılan Urfa Kontluğu'nun yeni fethi olan 2. Haçlı Seferi (1145-1149) esnasında Antakya Prensi olan amcası Raymond'un Urfa'nın başına geçmesini destekledi ve öncelikle Kudüs'e uğramak isteyen kocası Capetli Louis VII ile arası açıldı. Kralı ve Kraliçesi sorun yaşayan Fransız ordusu, İmparator Hohenstaufenli Conrad III ve Babenbergli Otto'nun komuta ettiği Alman Ordusu'nun da yololması ile geri çekilmeye zorlandı. 2. Haçlı Seferi Orient'te bir faciaydı ve Zengiler'in Urfa fethini tescilledi. Zengiler'in yakın çevresinden çıkan Selahaddin Eyyubi çok geçmeden başa geçerek Kudüs' ü fethetti.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home