Sunday, October 30, 2011

Ewald von Kleist ve Wehrmacht servisinde Türkler.

8 Eylül 2011

Ewald von Kleist ve Wehrmacht servisinde Türkler.

von Kleist ailesi içlerinde bir şair de bulunduran, renkli ve 1700 acre(6800 dönüm)lik bir çiftliğe sahip Junker (Prusya Aristokratı ve subayı) ailesi.

Bu ailenin de Nazi Almanyası servisinde çalışmış iki ferdi bulunmakta. İlki, Almanların ilk Panzer kolordusu komutanı Generalfeldmareschal Paul Ludwig Ewald von Kleist, ikincisi de Hitler' e suikast girişiminin bir parçası olan Ewald von Kleist-Schmerzin.

Bizim konumuz Panzer generali (ve ileride mareşali) olan Paul Ludwig Ewald von Kleist. von Kleist gerçekten ailesinin renkli karakterinin her karışını bünyesinde topladı. Yüksek genel kültür seviyesi ile Güney Cephesinde en fazla Sovyet vatandaşını Sovyetler Birliği' ne karşı ayartan Alman kurmayı von Kleist' tır.

Tabii ki ayartılan bu vatandaşlar içinde Türkler çok önemli bir yere sahiptir. Bu Türkler'in en meşhuru da Rusi Nasar'dır.

Önce bir von Kleist' lı doğu cephesi özetini geçelim. 1941 Yazı Barbarossa Taarruzu: Kuzey Ordu Grubu Leningrad'a, Merkez Ordu Grubu Moskova'ya ve v.Kleist'ın 1. Panzer Grubu(ileride Ordusu)nu bulunduran Güney Ordu Grubu da Ukrayna'ya saldırdı, Rostov'a kadar dayandı.

1942 Yazı Mavi Durum Taarruzu: Güney Ordu Grubu, A ve B gruplarına bölündü. B grubu fertleri Baron Maximillian von Weichs komutasındaki Alman 2. Ordusu Voronez'e, Paulus'un 6. ordusu Stalingrad'a, Hoth'un 4. Panzer ordusu da önce Rostov'a ardından 6. orduya destek için Stalingrad'a yüklendi. List komutasında Kafkaslara yürüyen A grubunu ise zamanla A grubunun 1. Panzer ordusunu yöneten v. Kleist aldı.

v. Kleist, Sovyet topraklarındaki ilk iki yazında (Sovyet coğrafyası ancak yazları ciddi manevralara elverişli olduğundan yaz kavramı kullanılır) v. Manstein gibi vahşi Alman komutanlarının aksine centilmen sayılabiliecek bir yönetim sergiledi. Mümkün olduğunca esirlerine iyi davrandı, yerel halka itina ile muamele etti ve en önemlisi bu centilmenliği ona yerel halkta popularite kazandırdı.

Rusi Nasar gibi bir çok Sovyet vatandaşını Alman saflarında çarpıştıran bu 20. yüzyıl şövalyesi karakteri olan v. Kleist' tır. Hatta katı ırkçı Alman subaylarında bu pek hoş karşılanmamıştır.

Harpten sonra Yugoslavya'da yargılanan v. Kleist Sovyetler'e yollandı ve Sovyetler çok yanlış bir suçlama ile v. Kleist'ı çalışma kamplarına mahkum ettiler. Yazık ki Kleist bu kamplarda vefat etti.

Türk milliyetçi kesiminde bir Nazi hayranlığı vardır ama şunu bir kere belirtelim bu Türki kökenden insanları Alman ordusunda çarpıştırma fikri Almanya'da ne parti ne de devlet politikası oldu. Bu tamamen v. Kleist'ın eseridir.

Rusi Nasar'a gelince. v. Kleist'ın 44'te görevden alınmasından sonra er olarak Batı cephesine yollandı. Savaştan sonra Türki diller, Almanca ve Rusça' ya hakimiyeti sebebi ile Amerikalıların dikkatini çekti ve CIA' ya alındı. Heinze ile beraber Türkiye' deki en önemli 2 CIA mensubundan birisi oldu.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home