Sunday, October 30, 2011

10 Eylül 2011

Gelelim İsrail'in bugün yaptıklarına ve dün onlara yapılanlara.

Roma-Katolik Avrupa'daki Yahudi karşıtlığı sebebi ile Yahudiler 19. yüzyıla kadar şehirlerde ablukaya alınmış gettolarda yaşamaya zorlandılar.

İkinci Cihan Harbinde yıldırım hızı ile 39da Polonya'ya, 41de de Batı Sovyet coğrafyasına giren Almanlar, Yahudileri bulundukları şehirlerde getto bölgeleri kurarak sıkış tepiş yaşattılar. Bu gettolar tamamen abluka altındaydı. Gettonun bulunduğu bölgenin komutanının izni dışında (mesela Doğu İşgal Bölgeleri genel direktörü Alfred Rosenberg) kimse içeri bir şey sokamıyor ya da dışarı birşey çıkartamıyordu.

20 Ocak 1942 Wansee konferansında üst düzey bir Nazi çalışma grubu (Reinhard Heydrich önderliğinde) Yahudiler için en iyi çözüm eksterminasyondur kararını verdi ve gettolar kısım kısım boşaltılarak populasyonu sıvılaştırmak(Almanlar bu terimi kullanırdı) amacı ile yoketme kamplarına yollandı. Gerçi konumuz bu değil, çok şükür İsrail yoketme/eksterminasyon kamplarına başvurmuyor.

Wansee konferansı sonrası Theresianstadt gibi göstermelik gettolar devam etti. Ama Müttefik Güçlerin 6 Haziran 1944'te Normandiya çıkarması ile Avrupa'ya ayak basması ve daha önemlisi Sovyet Ordusu'nun Bagration operasyonunda bütün Belarus'u ele geçirip koca Alman Ordu Grubu' nun 50 tümenini yoketmesi ile bu göstermelik gettolar da savaşı kaybediyoruz korkusu ile boşaltıldı ve Auschwitz-Birkenau gibi eksterminasyon kamplarına yollandı.

Tabii ki abartıp İsrail eksterminasyon kampları işletiyor demeyeceğim ama ne yazık ki bugün İsrail gettolar işletmekte. Yalnız 20 Ocak 1942 öncesinde de Almanlar sadece gettolar işletiyordu bunu da belirtelim.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home